Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei, scadere cu aproape 9%

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei, scadere cu aproape 9%
luni, 25 martie 2024 Economie

In contextul unei evolutii economice fluctuante la inceputul anului 2024, sectorul serviciilor de piata adresate populatiei a suferit ajustari semnificative, conform ultimelor date emise de Institutul National de Statistica. Ianuarie a adus o contractie de 8,8% pe serie bruta in acest segment fata de decembrie 2023, cu o usoara scadere de 0,2% in termeni ajustati pentru sezonalitate si zile lucratoare.

Aceasta tendinta descendenta a fost marcata predominant de declinuri semnificative in sectoarele de coafura si infrumusetare, care au vazut o scadere de 25,8%, si in industria ospitalitatii, cu o reducere de 11,7% in activitatile hotelurilor si restaurantelor. De asemenea, s-au inregistrat scaderi in sectorul jocurilor de noroc si al altor activitati recreative, precum si in domeniul spalatoriilor si curatatoriilor textile.

Cu toate acestea, un semnal pozitiv a venit din partea agentiilor turistice si a operatorilor de turism, unde s-a inregistrat o crestere incurajatoare de 13,4%, indicand o posibila revitalizare a turismului dupa perioadele anterioare dificile.

La o comparatie anuala, privind ianuarie 2024 fata de ianuarie 2023, sectorul a aratat o crestere modesta de 1,6% pe serie bruta. Acest lucru a fost sustinut in mare parte de performanta solida a agentiilor turistice si a operatorilor de turism, care au inregistrat o crestere de 10,3%, alaturi de imbunatatirile din hoteluri si restaurante, precum si in sectorul spalatoriilor si curatatoriilor.

Pe serie ajustata, cresterea anuala a fost de 1,3%, reflectand o adaptare si o posibila redresare a sectorului in fata provocarilor. Aceste evolutii subliniaza dinamica complexa a serviciilor de piata prestate populatiei, cu variatii marcante intre diversele sub-sectoare, evidentiind in acelasi timp flexibilitatea si capacitatea de adaptare a industriei in fata schimbarilor de mediu economic si social.

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.