Noul proiect de lege pentru internship promite schimbari semnificative pentru tineri

Noul proiect de lege pentru internship promite schimbari semnificative pentru tineri
sâmbătă, 13 aprilie 2024 Legislatie

Un nou proiect de lege aflat acum la Senat are potentialul de a transforma modalitatea prin care tinerii se integreaza pe piata muncii in Romania. Detalii importante au fost oferite de Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO la UnionContExpert, intr-o interventie recenta la B1TV, unde a discutat implicatiile acestui proiect legislativ asupra contractelor de internship.


Scutiri de taxe pentru internship-uri

Conform declaratiilor Veronica Dutu, proiectul de lege prevede scutiri de taxe pentru contractele de internship, cu conditia ca acestea sa fie incheiate cu un salariu minim pe economie. "Indemnizatia de internship va fi scutita de impozitul pe venit de 10%, contributiile sociale pentru pensii de 25%, sanatate de 10% si contributia la munca de 2,25%", a explicat Dutu. Aceasta scutire se aplica doar daca indemnizatia bruta este egala sau mai mica decat salariul minim brut pe tara.

Beneficiile pentru tineri si angajatori

Aceasta initiativa legislativa vine in intampinarea nevoilor tinerilor care intra pe piata muncii, oferindu-le posibilitatea de a acumula experienta valoroasa fara povara fiscala excesiva. "Un internship ajuta tinerii sa castige experienta, sa devina mai responsabili si sa formeze legaturi profesionale utile", a adaugat Dutu. De asemenea, organizatiile gazda beneficiaza de avantaje, cum ar fi posibilitatea de a angaja internul cu sprijin financiar sub forma de prima de promovare, in valoare de 4586 euro, acordata pentru angajamente pe termen lung (minim 24 de luni).

Implicatii economice si sociale

Proiectul de lege nu doar ca faciliteaza accesul tinerilor la oportunitati de invatare si dezvoltare profesionala, dar promoveaza si o relatie mai echitabila intre costurile suportate de angajatori si beneficiile economice pe termen lung. Prin reducerea sarcinilor fiscale asociate contractelor de internship, se stimuleaza insertia tinerilor in diverse sectoare economice, contribuind astfel la dinamizarea fortei de munca.

Un pas inainte pentru piata muncii din Romania

Cu un numar crescand de tineri care opteaza pentru programe de internship, masurile propuse in proiectul de lege sunt esentiale pentru a asigura ca aceasta tendinta continua intr-un mod sustenabil si benefic atat pentru economie, cat si pentru societate. Veronica Dutu subliniaza, "In fiecare an, numarul de tineri care decid sa aplice pentru programele de internship creste considerabil, reprezentand o oportunitate excelenta pentru studenti sau proaspeti absolventi."

In contextul economic actual, flexibilizarea si sprijinirea accesului la primele trepte ale carierei pentru tineri nu este doar o necesitate, ci si o investitie in viitorul societatii. Proiectul de lege pentru internship-uri, asa cum este descris de Veronica Dutu, ar putea marca un punct de cotitura important in acest proces, aliniind Romania cu tendintele de sprijin pentru tineret observate in alte state europene.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.