Solutii si strategii de optimizare fiscala in contextul cresterilor economice si a provocarilor financiare din Romania

Solutii si strategii de optimizare fiscala in contextul cresterilor economice si a provocarilor financiare din Romania
duminică, 16 iunie 2024 Diverse

Intr-o recenta interventie la B1TV, Veronica Dutu, expert fiscal si financiar, CEO la UnionContExpert, a oferit o perspectiva inteleapta asupra evolutiei inflatiei si a preturilor in Romania, subliniind implicatiile pentru economie si consumatori.


"Chiar daca inflatia a scazut fata de inceputul anului, nu inseamna automat ca preturile vor scadea," a explicat Dutu. "Preturile inca cresc, dar intr-un ritm mai lent. De exemplu, daca inflatia este de peste 5%, atunci rata medie de crestere a preturilor este de aproximativ 5%. Este important sa intelegem ca scaderea inflatiei nu va aduce neaparat si scaderea preturilor pe termen lung."

Aceasta distinctie este cruciala pentru intelegerea dinamicii economice curente, in special in contextul maririi recente a salariului minim pe economie la 3.700 de lei, o decizie care, potrivit lui Dutu, va avea un impact semnificativ asupra antreprenorilor romani.

"Cresterea salariului minim pe economie de la 1 iulie va continua sa puna presiune asupra antreprenorilor, mai ales pentru aceia care platesc salariul minim. Aceasta va insemna nu doar salarii mai mari de platit, dar si contributii mai mari catre bugetul statului," a adaugat ea.

Dutu a subliniat ca antreprenorii ar fi trebuit sa-si planifice bugetele de la inceputul anului pentru a include aceasta crestere de taxe, dar cresterea nu a fost previzibila, ceea ce a complicat gestionarea bugetara.

"In fiecare luna, antreprenorii trebuie sa scoata mai multi bani pentru a plati taxele statului si pentru a-si plati angajatii. Este vital sa crestem salariul minim pentru a alinia Romania la directiva europeana privind salariul minim, care este in jur de 3.700 de lei pana la 4.000 de lei," a explicat Dutu.

CEO la UnionContExpert a evidentiat legatura directa cu nivelul de productivitate.

"Veniturile romanilor sunt intr-adevar mici, si acest lucru se datoreaza productivitatii muncii care nu se compara cu cea din tarile europene dezvoltate," a explicat Dutu. "In aceste tari, salariile sunt mai mari deoarece fiecare salariat aduce o plusvaloare semnificativ mai mare fata de omologii sai din Romania."

Dutu a subliniat ca, desi salariatii romani, in special cei de la niveluri inalte, sunt la fel de calificati ca si colegii lor din strainatate, discrepanta in plusvaloarea generata este un factor major care influenteaza nivelul salariilor.

"Salariatul roman poate fi chiar mai bine pregatit in unele cazuri, depunand eforturi considerabile pentru calificarea lor. Totusi, aceste eforturi nu se reflecta intotdeauna in salariile pe care le primesc, nici in perceptia de valoare in mediile de lucru," a adaugat ea.

In contextul economic actual, plin de incertitudini, trei din cinci antreprenori romani isi planifica restructurarea afacerilor pentru anul 2024. Acest proces este determinat de provocarile financiare majore, printre care insuficienta fondurilor si dificultatile de cash flow, care ii determina pe multi sa reconsidere structura si strategiile lor de afaceri.

Probleme Principale Confruntate de Antreprenori

1.Acces limitat la finantare: Programul IMM+ a fost un suport binevenit, insa acopera doar 20% din necesarul de finantare al antreprenorilor. Aceasta lacuna subliniaza o nevoie acuta de resurse financiare suplimentare pentru a sustine operativitatea si expansiunea afacerilor mici si mijlocii.

2.Necesitatea unei bugetari stricte: Dutu subliniaza importanta unei planificari financiare riguroase pentru anul 2025, incurajand antreprenorii sa elaboreze bugete detaliate care sa cuprinda cel putin prima jumatate a anului viitor pentru a gestiona eficient resursele disponibile.

3.Optimizari fiscale: O analiza atenta a bilanturilor contabile poate dezvalui oportunitati de economisire fiscala. Aceasta include strategii precum reinvestirea profiturilor in echipamente, care beneficiaza de scutiri de taxe, contribuind astfel la reducerea obligatiilor fiscale si la imbunatatirea rezultatelor financiare.

Solutii pentru evitarea concedierilor si imbunatatirea incasarilor

Un aspect particular de preocupare este gestionarea eficienta a incasarilor si evitarea concedierilor. Multe companii se confrunta nu atat cu probleme legate de volumul vanzarilor, cat cu intarzierile in incasari datorate termenelor de plata extinse.

Solutiile propuse includ:

•Imbunatatirea gestionarii creantelor: Accelerarea incasarilor prin termene de plata mai stricte si practici mai eficiente de management al creantelor.

•Cresterea motivatiei si productivitatii angajatilor: Antreprenorii trebuie sa se asigure ca angajatii sunt bine motivati si implicati, pentru a creste productivitatea individuala si colectiva, ceea ce poate duce la o performanta financiara mai buna a intregii companii.

De la 1 ianuarie, taxele majorate au pus o presiune semnificativa pe multe companii, contribuind la un numar crescut de inchideri de afaceri, asa cum indica statisticile de la Registrul Comertului. „Au fost intr-adevar foarte multe firme inchise de la inceputul anului datorita taxarii suplimentare de la 1 ianuarie," a afirmat Dutu.

Solutii de optimizare fiscala propuse de Veronica Dutu

Pentru a contracara efectele negative ale acestor cresteri taxonomice, Dutu sugereaza exploatarea unor facilitati fiscale specifice care pot ajuta la reducerea costurilor:

1.Decontarea cheltuielilor de vacanta: Companiile pot oferi salariatilor decontarea cheltuielilor de vacanta pana la 33% din salariul brut lunar. Aceasta suma este neimpozabila si se aplica intregii familii a salariatului, putand fi folosita atat pentru vacante in tara, cat si in strainatate. „Uitati, dragi antreprenori, puteti sa acordati decontarea cheltuielilor de vacanta pentru salariatii dumneavoastra," recomanda Dutu.

2.Beneficii fiscale pentru parinti: Exista si posibilitatea de a oferi parintilor 1.500 de lei lunar pentru fiecare copil aflat la gradinita, suma care este de asemenea neimpozabila.

3.Contributii pentru sanatate si pensii: Companiile pot contribui cu pana la 500 de euro anual la sistemul public de pensii si de sanatate pentru fiecare angajat, reprezentand o alta forma de beneficiu fiscal.

4.Deducerea cheltuielilor cu ochelarii: O facilitate fiscala mai recenta permite deducerea cheltuielilor legate de achizitionarea ochelarilor pentru angajati.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.