Ce trebuie sa stiti despre impozitul global

Ce trebuie sa stiti despre impozitul global

Incepand din 2018, Cosul Fiscal va include impozitul global. Astfel, venitul global al unei gospodarii va fi impozitat cu 10%.

Viorel Stefan, ministrul Finantelor, sustine ca de doua luni se lucreaza la la modificarea Codului Fiscal in vederea impozitului global. Seful de la finante dezvaluit si faptul ca Guvernul vrea ca de la anul sa scada cota unica de la 16% la 10%, iar aceasta cota de impozitare sa se aplice venitului global al unei gospodarii.

„Pe langa cota unica de impozitare de 10%, va exista o facilitate de impozitare cu 0% pentru veniturile sub 2000 de lei", a mai anuntat Viorel Stefan.

Stefan a explicat si notiunea de gospodarie: un grup de persoane, indiferent daca sunt rude sau nu, care au un patrimoniu comun.

Ministrul a mai spus ca prin introducerea impozitului pe venitul global se vor putea deduce din baza de impozitare diferite cheltuieli, precum sumele platite pentru scheme de pensii private, asigurarile de sanatate, studii scolare ale copiilor. "Vorbim de aceeasi cota unica de 16% si intentia e ca din 1 ianuarie 2018 sa fie 10% si sa aplice la veniturile globalizate, indiferent de sursa de provenienta, pentru ca doar asa putem introduce sistemul de deduceri fiscale", a declarat Viorel Stefan.

Adrian-Marius Dobre, secretar de stat in Ministerul Muncii, a tinut sa precizeze ca nu se vor introduce noi impozite ci se scad cele existente.

„Nu se introduce niciun impozit in plus. Din contra. Scad impozitele. Impozitul pe venit va scadea la 10%. Introducem notiunea de consultant fiscali. Avem peste 7 milioane de gospodarii, vom avea undeva la 35 de mii de consultanti. Aceste cifre sunt in discutii. Un consultant sa nu poata avea grija de mai mult de 200 de gospodarii. El va putea si plati taxele in numele lor, ca sa nu mai stea la ghisee", a explicat la Digi24 Dobre.

Foto: cdep.ro

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.