Cifre oficiale: Ce se intampla cu deficitul guvernamental

Cifre oficiale: Ce se intampla cu deficitul guvernamental
luni, 24 aprilie 2017 Economie

Romania se afla printre tarile cu un deficit deficit guvernamental egal sau mai mare de 3% din PIB. Potrivit Eurostat, celelalte patru tari cu un deficit guvernamental (calculat pe baza metodologiei ESA, sistemul conturilor europene - n.r.) sunt Spania, Franta si Marea Britanie.

Conform estimarilor oficiale publicate luni de Eurostat, Spania a inregistrat un sold negativ de 4,5% din PIB, Franta un deficit de 3,4% din PIB iar Romania si Marea Britanie un deficit de 3% din PIB.

In 2016 deficitul guvernamental si datoria, atat in zona euro cat si in UE 28, a scazut comparativ cu 2015. In zona euro, deficitul guvernamental a scazut de la 2,1% din PIB in 2015 pana la 1,5% din PIB in 2016, in timp ce in UE a scazut de la 2,4% pana la 1,7%.

Datele Eurostat difera fata de cifrele prezentate in executia bugetului general consolidat pe 2016, potrivit careia anul trecut s-a incheiat cu un deficit de 18,3 miliarde de lei, respectiv 2,41% din PIB, in crestere cu aproape un punct procentual fata de soldul negativ de 1,47% din PIB inregistrat in 2015.

La inceputul acestui an, Comisia Europeana a estimat ca in 2016 deficitul bugetar in termeni ESA ar urma sa creasca pana la 3% din PIB, limita prevazuta in Tratatul de la Maastricht. Bugetul de stat pentru anul trecut a fost construit pe un deficit de 2,95% din PIB.

La inceputul acestei luni, ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, a afirmat ca ministerul pe care il conduce va face un program convingator pe care il va trimite Comisiei Europene pana pe 25 aprilie, prin care va explica faptul ca Romania se va incadra in deficitul bugetar de 3% din PIB.

Sursa: digi24.ro

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.