unioncont.ro Web analytics

Romanii, campionii Europei la inmatricularea de autoturisme

Romanii, campionii Europei la inmatricularea de autoturisme
marţi, 26 aprilie 2022 Economie

Romania este una dintre putinele tari din Europa in care inmatricularile de autoturisme au inregistrat cresteri in luna martie comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, in Europa inmatricularile de autoturisme au scazut in luna martie pentru a noua luna consecutiv, conform informatiilor publicate de de Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Conform ACEA, 1,127 milioane de autoturisme au fost inmatriculate in luna martie 2022 in Uniunea Europeana, Marea Britanie si tarile EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia), in scadere cu 18,8% comparativ cu 1,387 milioane de unitati in luna martie 2021. Toate marile piete auto din UE (Germania, Franta, Spania si Italia) au inregistrat scaderi de doua cifre, variind de la un declin de 17,5% in Germania si pana la unul de 30,2% in Spania.

In schimb, in Romania inmatricularile de autoturisme au crescut cu 40,2% in ritm anual, pana la 11.025 de unitati in luna martie, o crestere procentuala mai mare in randul tarilor din Europa fiind inregistrata doar in Irlanda (40,4%).

De asemenea, in primul trimestru al acestui an, piata auto din Romania a avut cea mai mare crestere din Europa, cu un avans de 39,6% pana la 28.978 autoturisme, in timp ce in Europa, vanzarile de autoturisme au scazut cu 10,6% pana la 2,753 de autoturisme.

Potrivit sursei citate, in luna martie, majoritatea producatorilor auto generalisti au inregistrat scaderi de doua cifre, in frunte cu Stellantis (minus 32,9%), Volkswagen (minus 24,3%), BMW (minus 20,5%) si Renault (minus 14,1%). In ceea ce priveste grupul francez, vanzarile de autoturisme marca Renault au scazut cu 28,3% in luna martie insa vanzarile de autoturisme Dacia au crescut cu 15,6%, un numar de 36.331 de autoturisme Dacia fiind inmatriculate in luna martie in Europa. In consecinta, cota de piata a Dacia a crescut pana la 4,3% in luna martie 2022, de la 3% in luna martie 2021.

In primul trimestru al acestui an, inmatricularile de autoturisme marca Dacia in Uniunea Europeana, Marea Britanie si tarile EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia) au crescut cu 15,2% in ritm anual pana la 96.641 de unitati.

In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), care citeaza datele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV), arata ca un numar de 10.902 autoturisme noi au fost inmatriculate in Romania in luna martie, in crestere cu 40,6% fata de cele 7.753 de masini inmatriculate in luna similara din 2021. Conform sursei citate, dupa evolutia importanta a primelor doua luni, martie 2022 vine cu o crestere de 34,9% a inmatricularilor de autovehicule fata de anul precedent, cresteri inregistrate dupa 4 luni de scadere de la sfarsitul anului precedent.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.