Veniturile obtinute din activitati online sub lupa ANAF

Veniturile obtinute din activitati online sub lupa ANAF
joi, 23 decembrie 2021 Taxe si impozite

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) verifica veniturile obtinute din activitati specifice mediului online, precum monetizarea publicarii de continut multimedia pe website-uri, retele de socializare si platforme audio-video sau din vanzarea de programe/aplicatii software pe platforme dedicate.

„ANAF se adapteaza evolutiei tehnologiei si verifica veniturile obtinute din activitati specifice mediului online, precum monetizarea publicarii de continut multimedia pe website-uri, retele de socializare si platforme audio-video (Facebook, YouTube s.a.), sau din vanzarea de programe/aplicatii software pe platforme dedicate, precum Google Play Store", au anuntat reprezentantii ANAF.

Astfel, de la inceputul anului 2021, inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala din cadrul ANAF au initiat controale pentru verificarea veniturilor persoanelor care desfasoara astfel de activitati. Pana in prezent, s-a constatat ca 35 persoane au obtinut venituri de circa 26,33 milioane lei, pe care au omis sa le declare, partial sau integral.

Pentru recuperarea obligatiilor fiscale nedeclarate au fost emise deja decizii de impunere.

„Una dintre cele mai mari sume nedeclarate, identificata pana in prezent, este de 2,11 milioane lei. Aceasta a fost obtinuta in perioada 2016-2017 de catre o persoana nascuta in anul 1993, care a monetizat prin Google AdSense traficul generat de continutul publicat pe un site web. Pe numele acestei persoane a fost emisa Decizie de impunere pentru suma de 483.587 lei. Trebuie mentionat ca, in aceeasi masura, exista si persoane care si-au declarat veniturile obtinute din aceste activitati. De exemplu, o persoana nascuta in 1985 a obtinut in perioada 2020-2021 venituri totale de circa 1,70 milioane lei si a depus Declaratia Unica, in care a declarat venitul net impozabil obtinut in 2020, si a achitat impozitul pe venit si contributiile sociale aferente", au precizat reprezentantii ANAF.

Potrivit ANAF, inspectorii antifrauda fiscala vor continua sa verifice veniturile obtinute din activitati specifice mediului online pentru asigurarea cresterii gradului de fiscalizare si a conformarii voluntare in randul tuturor categoriilor de contribuabili.

"ANAF recomanda tuturor celor care desfasoara, sau intentioneaza sa inceapa, o astfel de activitate, sa se asigure ca declara si achita toate obligatiile fiscale datorate bugetului de stat", conform sursei amintite.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.